Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
Poradnik-pacjenta.pl - Twój portal medyczny - porady na temat zdrowia, medycyny oraz leczenia chorób

Czerwona kapsułka dla zdrowia serca

pigulkiWraz z wiekiem naczynia krwionośne starzeją się i twardnieją. Przepływ krwi spowalnia, co może prowadzić do miażdżycy. Utrzymać ciało w zdrowiu pomogą kapsułki MegaRed Omega-3 Krill Oil. Badania dowodzą, że Polacy zbyt rzadko poddają się badaniom kardiologicznym, a jeszcze mniej osób regularnie sprawdza poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. W efekcie, nasze serca starzeją się szybciej od nas. Liczba zgonów z powodu chorób układu krążenia co roku wzrasta. Co robić, by żyć długo i cieszyć się zdrowiem?

Kwasy Omega-3

W ostatnich kilku latach uzyskano wiele informacji na temat korzystnego działania kwasów Omega-3 na układ krążenia – mówi prof. Artur Mamcarz, kierownik III Kliniki Chorób Wewnętrznych i Kardiologii II Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Warszawskiego. I wymienia, na co konkretnie korzystnie oddziałują kwasy tłuszczowe Omega-3: – Na przebieg choroby wieńcowej, niewydolności serca, zapobiega napadom migotania przedsionków, zwłaszcza po operacjach kardiochirurgicznych – dodaje specjalista.

Czym są zatem kwasy tłuszczowe, które mają zbawienny wpływ na układ krążenia? Omega-3 – to tak zwane „dobre tłuszcze” albo „tłuszcze korzystne”, które budują i wzmacniają każdą komórkę ludzkiego ciała. Mimo tak ogromnego wpływu na gospodarkę komórkową, kwasy Omega-3 nie są wytwarzane przez organizm. Należy więc je dostarczać wraz z pożywieniem.

Co zwiera kwasy Omega-3

Spore ilości „dobrych tłuszczów” zawierają oleje: rzepakowy, sojowy, lniany, oliwa z oliwek. Najbardziej bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 są jednak ryby. Tłuste ryby morskie.

W drugiej połowie zeszłego wieku naukowcy zauważyli, że mieszkający na Grenlandii Eskimosi, mimo spożywania tłustych posiłków, rzadko zapadali na choroby sercowe. Przyczyną tego była właśnie dieta rybna, bo choć tłuste, ryby morskie dostarczają organizmowi odpowiednią dawkę kwasów tłuszczowych.

W naszych warunkach ciężko dorównać Eskimosom – należałoby mieć na stole morską rybę co najmniej dwa razy w tygodniu. Dużo łatwiejszym rozwiązaniem jest uzupełnianie diety suplementem bogatym w kwasy tłuszczowe.

Olej z kryla

Współcześni naukowcy, poszukując źródła kwasów Omega-3, doszli do wniosku, że nie tylko popularny olej z ryb (czyli tran) zawiera „dobre tłuszcze”. Dużo bardziej korzystnym jest olej z kryla.

Kryl jest gatunkiem małego skorupiaka. Najbardziej znany jest kryl antarktyczny – wielkie ławice skorupiaków pływają w krystalicznie czystych wodach Oceanu Antarktycznego. Żyją na głębokości kilometra i żywią się głównie algami i fitoplanktonem. Dzięki temu są ekologicznie czyste. A olej z kryla zawiera cenne składniki odżywcze, będące naturalnym źródłem kwasów Omega-3. Specjaliści zamknęli go w małej czerwonej kapsułce MegaRed Omega-3 Krill Oil. W odróżnieniu od tranu olej z kryla szybko się wchłania, nie ma „rybiego” posmaku ani zapachu. Wystarczy 1-3 kapsułki MegaRed Omega-3 dziennie, by cieszyć się zdrowym sercem.

Więcej informacji o produktach MegaRed znajduje się na stronie www.wybierzmegared.pl

25. Wrzesień 2014

Treści zawarte w serwisie www.poradnik-pacjenta.pl mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie mogą być traktowane jako porady medyczne lub wskazówki prowadzące do leczenia na własną rękę bez konsultacji lekarskiej. Redakcja serwisu nie bierze odpowiedzialności za niewłaściwe i niezgodne z przeznaczeniem wykorzystanie zawartych tu materiałów. Misją naszego serwisu jest propagowanie świadomego podejścia do leczenia, zawsze przebiegającego pod ścisłą kontrolą lekarza.
© www.poradnik-pacjenta.pl | polityka prywatnosci | polityka cookies | reklama w serwisie | kontakt