Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
Poradnik-pacjenta.pl - Twój portal medyczny - porady na temat zdrowia, medycyny oraz leczenia chorób

Dieta dla cukrzyka: układanie diety o niskim indeksie glikemicznym

Vegetable diet nutrition and medication concept. Nutritionist of
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala utrzymać stężenie cukru we krwi na odpowiednim poziomie. Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym wpływa nie tylko na zmniejszenie poziomu cukru we krwi, ale również na obniżenie stężenia cholesterolu i trójglicerydów i utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego. Dzięki stosowaniu właściwej diety można także osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała.

Dieta dla cukrzyka – co powinna zawierać?

W diecie dla diabetyka kluczową rolę odgrywa odpowiedni jadłospis. Powinien on zawierać wszystkie niezbędne substancje, czyli białka, cukry, węglowodany, minerały i witaminy. Należy ograniczyć spożycie produktów zawierających cukry proste (więc owoce, miód, soki owocowe i słodycze) na rzecz cukrów złożonych, a więc warzyw zawierających błonnik, wyrobów mącznych z pełnego przemiału, kasz, brązowego ryżu itp. Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i spowalnia wchłanianie glukozy.

Należy ponadto unikać potraw smażonych – ich spożycie podnosi poziom cukru we krwi nawet do kilku godzin po posiłku.

Co to jest indeks glikemiczny (IG)?

Indeks glikemiczny jest miarą szybkości trawienia danego produktu i jego zdolności do podwyższania poziomu cukru we krwi. Im wolniej dany produkt ulega rozpadowi, tym niższa jest wartość jego indeksu. Dla czystej glukozy indeks glikemiczny wynosi 100.

Produkty o niskim IG

Produkty o niskim IG w niewielkim stopniu podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego diabetycy mogą je spożywać między posiłkami. Do produktów o zerowej wartości IG należą np.: jajka, masło, ser żółty, oleje, drób, mięso, ryby. Niską wartość IG posiadają:

  • sałata (10),
  • papryka, kapusta, ogórek, pomidor, pieczarki, por, rzodkiewka, orzechy, migdały (15),
  • surowa marchew (16),
  • gorzka czekolada, wiśnie (22),
  • grapefruit (25),
  • chudy twaróg (30),
  • jabłka, gruszki (38),
  • truskawki (40),
  • pomarańcze (42),
  • groszek zielony (48),
  • chleb żytni razowy (50),
  • kasza gryczana (54),
  • kukurydza konserwowa i ryż brązowy gotowany (55).

World diabetes day and healthcare concept. Patient's blood sugar

Zasady diety

Dieta cukrzycowa opiera się na następujących zasadach:

  • należy spożywać 5-6 posiłków w ciągu dnia w małych ilościach,
  • posiłki spożywamy o stałych porach, ostatni nie później niż o godzinie 18,
  • trzeba wybierać pokarmy jak najmniej przetworzone,
  • warto spożywać potrawy o niskim indeksie glikemicznym,
  • należy unikać tłustej wieprzowiny, mięsa gęsi, kaczki oraz podrobów, tłuszczu palmowego i kokosowego,
  • produkty mączne powinny być spożywane z dużą ilością świeżych warzyw,
  • zaleca się ograniczenie spożycia soli, do jednej łyżeczki w ciągu dnia.

Najczęstsze błędy popełniane w żywieniu cukrzyków

Do najczęstszych błędów popełnianych w żywieniu diabetyków należą:

  • nieregularne posiłki lub pomijanie niektórych z nich – wywołuje to niepotrzebne zmiany stężenia glukozy we krwi,
  • unikanie pokarmów zawierających węglowodany, ponieważ stanowią one główne źródło energii dla organizmu (w tym dla układu nerwowego i mięśniowego),
  • wykluczenie z diety owoców. Owoce zawierają błonnik oraz cenne witaminy (C, E, beta-karoten), flawonoidy, foliany, potas itd. Dlatego nie należy ich unikać, ale ograniczyć ich spożycie w ciągu dnia do 250-300 g, dodając w małych ilościach do surówek warzywnych,
  • zbyt mała ilość spożywanych warzyw, ponieważ stanowią one źródło błonnika, witamin oraz cennych minerałów, zawierają mało kalorii i węglowodanów. Powinny być elementem każdego głównego posiłku, mogą też stanowić przekąskę między posiłkami,
  • używanie soli i tłuszczów zwierzęcych, ponieważ podnoszą ciśnienie tętnicze i stężenie cholesterolu.

Dieta dla diabetyka

Menu cukrzyka powinno zawierać w ograniczonych ilościach: chleb żytni, graham, razowy oraz kasze i płatki zbożowe. Dodatkiem do pieczywa mogą być chude sery, pasty z warzyw, jajka, ryby, polędwica. Na obiad najlepiej spożywać mięso z indyka, kurczaka, królika oraz cielęcinę, koniecznie z dodatkiem warzyw. Powinno się ograniczyć spożycie masła i smalcu. Do smażenia należy używać oleju o wysokim punkcie dymienia. Do sałatek i surówek warto dodawać olej z pierwszego tłoczenia, najlepiej oliwę z oliwek. Do picia trzeba wybierać herbaty zielone, czarne, czerwone i ziołowe, wody mineralne i soki warzywne, np. sok pomidorowy. Dzień cukrzyka powinien zaczynać się od pierwszego śniadania, spożywanego nie później, niż po godzinie po przebudzeniu. Następne posiłki (5-6 w ciągu dnia) należy spożywać co 2-3 godziny, w małych ilościach. Błędem jest jedzenie rzadko, ale dużo.


Healthy food concept

Przykładowe menu dla diabetyka

  • I śniadanie – płatki owsiane z mlekiem lub musli,
  • II śniadanie – sałatka jarzynowa, plasterek chudej szynki,
  • Obiad – zupa krem z brokułów, pierś z kurczaka, fasolka szparagowa, 2-3 ziemniaki,
  • Podwieczorek – jabłko, pomarańcza lub gruszka,
  • Kolacja – bułka graham z masłem i liściem sałaty, jajko na miękko.

Wielu osobom stosującym prawidłową dietę udaje się wydłużyć czas leczenia cukrzycy za pomocą tabletek, czy obniżyć dawkę insuliny, a nawet odstawić leki na cukrzycę.

22. Listopad 2020

Treści zawarte w serwisie www.poradnik-pacjenta.pl mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie mogą być traktowane jako porady medyczne lub wskazówki prowadzące do leczenia na własną rękę bez konsultacji lekarskiej. Redakcja serwisu nie bierze odpowiedzialności za niewłaściwe i niezgodne z przeznaczeniem wykorzystanie zawartych tu materiałów. Misją naszego serwisu jest propagowanie świadomego podejścia do leczenia, zawsze przebiegającego pod ścisłą kontrolą lekarza.
© www.poradnik-pacjenta.pl | polityka prywatnosci | polityka cookies | reklama w serwisie | kontakt