Dieta dla cukrzyka: układanie diety o niskim indeksie glikemicznym
Odpowiednio zbilansowana dieta pozwala utrzymać stężenie cukru we krwi na odpowiednim poziomie. Spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym wpływa nie tylko na zmniejszenie poziomu cukru we krwi, ale również na obniżenie stężenia cholesterolu i trójglicerydów i utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego. Dzięki stosowaniu właściwej diety można także osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała.
Dieta dla cukrzyka – co powinna zawierać?
W diecie dla diabetyka kluczową rolę odgrywa odpowiedni jadłospis. Powinien on zawierać wszystkie niezbędne substancje, czyli białka, cukry, węglowodany, minerały i witaminy. Należy ograniczyć spożycie produktów zawierających cukry proste (więc owoce, miód, soki owocowe i słodycze) na rzecz cukrów złożonych, a więc warzyw zawierających błonnik, wyrobów mącznych z pełnego przemiału, kasz, brązowego ryżu itp. Błonnik wpływa korzystnie na perystaltykę jelit i spowalnia wchłanianie glukozy.
Należy ponadto unikać potraw smażonych – ich spożycie podnosi poziom cukru we krwi nawet do kilku godzin po posiłku.
Co to jest indeks glikemiczny (IG)?
Indeks glikemiczny jest miarą szybkości trawienia danego produktu i jego zdolności do podwyższania poziomu cukru we krwi. Im wolniej dany produkt ulega rozpadowi, tym niższa jest wartość jego indeksu. Dla czystej glukozy indeks glikemiczny wynosi 100.
Produkty o niskim IG
Produkty o niskim IG w niewielkim stopniu podnoszą poziom cukru we krwi, dlatego diabetycy mogą je spożywać między posiłkami. Do produktów o zerowej wartości IG należą np.: jajka, masło, ser żółty, oleje, drób, mięso, ryby. Niską wartość IG posiadają:
- sałata (10),
- papryka, kapusta, ogórek, pomidor, pieczarki, por, rzodkiewka, orzechy, migdały (15),
- surowa marchew (16),
- gorzka czekolada, wiśnie (22),
- grapefruit (25),
- chudy twaróg (30),
- jabłka, gruszki (38),
- truskawki (40),
- pomarańcze (42),
- groszek zielony (48),
- chleb żytni razowy (50),
- kasza gryczana (54),
- kukurydza konserwowa i ryż brązowy gotowany (55).
Zasady diety
Dieta cukrzycowa opiera się na następujących zasadach:
- należy spożywać 5-6 posiłków w ciągu dnia w małych ilościach,
- posiłki spożywamy o stałych porach, ostatni nie później niż o godzinie 18,
- trzeba wybierać pokarmy jak najmniej przetworzone,
- warto spożywać potrawy o niskim indeksie glikemicznym,
- należy unikać tłustej wieprzowiny, mięsa gęsi, kaczki oraz podrobów, tłuszczu palmowego i kokosowego,
- produkty mączne powinny być spożywane z dużą ilością świeżych warzyw,
- zaleca się ograniczenie spożycia soli, do jednej łyżeczki w ciągu dnia.
Najczęstsze błędy popełniane w żywieniu cukrzyków
Do najczęstszych błędów popełnianych w żywieniu diabetyków należą:
- nieregularne posiłki lub pomijanie niektórych z nich – wywołuje to niepotrzebne zmiany stężenia glukozy we krwi,
- unikanie pokarmów zawierających węglowodany, ponieważ stanowią one główne źródło energii dla organizmu (w tym dla układu nerwowego i mięśniowego),
- wykluczenie z diety owoców. Owoce zawierają błonnik oraz cenne witaminy (C, E, beta-karoten), flawonoidy, foliany, potas itd. Dlatego nie należy ich unikać, ale ograniczyć ich spożycie w ciągu dnia do 250-300 g, dodając w małych ilościach do surówek warzywnych,
- zbyt mała ilość spożywanych warzyw, ponieważ stanowią one źródło błonnika, witamin oraz cennych minerałów, zawierają mało kalorii i węglowodanów. Powinny być elementem każdego głównego posiłku, mogą też stanowić przekąskę między posiłkami,
- używanie soli i tłuszczów zwierzęcych, ponieważ podnoszą ciśnienie tętnicze i stężenie cholesterolu.
Dieta dla diabetyka
Menu cukrzyka powinno zawierać w ograniczonych ilościach: chleb żytni, graham, razowy oraz kasze i płatki zbożowe. Dodatkiem do pieczywa mogą być chude sery, pasty z warzyw, jajka, ryby, polędwica. Na obiad najlepiej spożywać mięso z indyka, kurczaka, królika oraz cielęcinę, koniecznie z dodatkiem warzyw. Powinno się ograniczyć spożycie masła i smalcu. Do smażenia należy używać oleju o wysokim punkcie dymienia. Do sałatek i surówek warto dodawać olej z pierwszego tłoczenia, najlepiej oliwę z oliwek. Do picia trzeba wybierać herbaty zielone, czarne, czerwone i ziołowe, wody mineralne i soki warzywne, np. sok pomidorowy. Dzień cukrzyka powinien zaczynać się od pierwszego śniadania, spożywanego nie później, niż po godzinie po przebudzeniu. Następne posiłki (5-6 w ciągu dnia) należy spożywać co 2-3 godziny, w małych ilościach. Błędem jest jedzenie rzadko, ale dużo.
Przykładowe menu dla diabetyka
- I śniadanie – płatki owsiane z mlekiem lub musli,
- II śniadanie – sałatka jarzynowa, plasterek chudej szynki,
- Obiad – zupa krem z brokułów, pierś z kurczaka, fasolka szparagowa, 2-3 ziemniaki,
- Podwieczorek – jabłko, pomarańcza lub gruszka,
- Kolacja – bułka graham z masłem i liściem sałaty, jajko na miękko.
Wielu osobom stosującym prawidłową dietę udaje się wydłużyć czas leczenia cukrzycy za pomocą tabletek, czy obniżyć dawkę insuliny, a nawet odstawić leki na cukrzycę.
← Kupujesz ciśnieniomierz? Na te parametry musisz zwrócić uwagę