Stewia, czyli słodycz z natury
Hitem ostatnich miesięcy w dietetyce, medycynie alternatywnej i przemyśle spożywczym jest stewia. Stewia, nazywana czasem słodkim ziołem, jest rośliną, której liście mają wyjątkowo słodki smak. Od jakiegoś czasu trwały prace nad wykorzystaniem praktywcznym stewii. Wszystko wskazuje na to, że zakończyły się sukcesem.
Trwają badania, które mają wykazać, czy stewia ma pozytywny wpływ u pacjentów z nadciśnieniem i cukrzycą. Wiele osób wiąże też duże nadzieje z tym ziołem w kontekście odchudzania i dbania o zdrowy tryb życia.
Stewia rzeczywiście wydaje się idealnym rozwiązaniem wielu problemów osób, które „lubią słodkie”. Jest całkowicie naturalnym słodzikiem, który doskonale wpasowuje się w dietę niskokaloryczną.
Stewię da się wykorzystywać w kuchni na różne sposoby – można ją dodawać do napojów (rozpuszcza się dobrze w wodzie). Wytrzymuje wysokie temperatury. Dobrze się przechowuje.
Osoby, które nie lubią wizyt u dentystów, powinny również zainteresować się stewią – nie sprzyja ona rozwojowi próchnicy, w odróżnieniu od cukru.
Jest też dobra wiadomość dla osób, które liczą się z każdą złotówką – stewię można uprawiać samodzielnie. Wystarczy kupić nasiona!
Wszystkich zainteresowanych zakupem stewii zapraszamy do sprawdzenia cen:
gdzie kupić stewię najtaniej?