Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
Poradnik-pacjenta.pl - Twój portal medyczny - porady na temat zdrowia, medycyny oraz leczenia chorób

Aktualności:

Łysienie od lat pozostaje jednym z najbardziej wstydliwych problemów zdrowotnych, wpływających w na samopoczucie i kondycję psychiczną pacjenta. Zapoznaj się z najnowszymi metodami diagnostyki i leczenia łysienia.

dowiedz się więcej...


Mięta pieprzowa

Mięta to zioło absolutnie podstawowe dla każdej domowej apteczki. Znali i stosowali je już starożytni. Egipcjanie umieszczali ją w grobowcach, a rzymianie i grecy stosowali m.in. jako przyprawę i środek odświeżający oddech.

Mimo upływu czasu mięta wciąż odgrywa ogromną rolę w ziołolecznictwie. W tym artykule skupimy na mięcie pieprzowej, ale warto wiedzieć, że również innych odmian tej rośliny używa się jako ziół lub dodatków do produktów spożywczych.

Działanie lecznicze mięty


MIĘTA
znajdź najtaniej!
Mięta posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Najczęściej używamy jej w walce z niestrawnościami, wzdęciami i bólami brzucha. Mięta pomoże także przy zapaleniu dróg żółciowych lub pęcherzyka żółciowego.

Zioło to stosujemy powszechnie w dermatologii i kosmetyce oraz w higienie jamy ustnej. Maseczki i kremy z miętą przynoszą ukojenie w stanach zapalnych, natomiast wszelkie pasty i płukanki do jamy ustnej odświeżają oddech i działają bakteriobójczo.

Mięte z powodzeniem powinniśmy stosować również jako przyprawę. Ułatwi trawienie, dodając przy tym subtelnego, odświeżającego smaku i aromatu. Osobom lubiącym smak mięty polecamy schłodzony i lekko posłodzony napar z mięty.

Sposób użycia

Najczęściej stosujemy miętę zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniach gotowych herbatek ziołowych. Zwykle w problemach układu pokarmowego zaleca się picie naparu 3 razy dziennie - około łyżeczek mięty na szklankę - natomiast przy płukaniu jamy ustnej i gardła używamy wywaru nawet dwukrotnie mocniejszego.

Jako przyprawę traktujmy ją z dużą dowolnością, pamiętając jednak o tym, że potrafi ona zdominować smak potrawy. Warto wpisać miętę do codziennego jadłospisu, tym bardziej, że można dodawać ją zarówno do wykwintnych dań, jak i prostych kanapek z szynką (polecamy świeże listki - coś pysznego!).




Nie przepłacaj!
Kupuj zioła i preparaty ziołowe najtaniej.
Porównaj ceny w Nokaut.pl








Treści zawarte w serwisie www.poradnik-pacjenta.pl mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie mogą być traktowane jako porady medyczne lub wskazówki prowadzące do leczenia na własną rękę bez konsultacji lekarskiej. Redakcja serwisu nie bierze odpowiedzialności za niewłaściwe i niezgodne z przeznaczeniem wykorzystanie zawartych tu materiałów. Misją naszego serwisu jest propagowanie świadomego podejścia do leczenia, zawsze przebiegającego pod ścisłą kontrolą lekarza.
© www.poradnik-pacjenta.pl | polityka prywatnosci | polityka cookies | reklama w serwisie | kontakt