Ta witryna używa plików Cookies w celach reklamowych i statystycznych. Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na ich instalację.
Szczegóły na temat plików Cookies i możliwości ich wyłączenia w swojej przeglądarce znajdziesz w naszej Polityce Cookies.
Poradnik-pacjenta.pl - Twój portal medyczny - porady na temat zdrowia, medycyny oraz leczenia chorób

Dietetyczne wskazówki dla zwyrodnienia plamki żółtej

annie_food-676x450Największą koncentracja czopków i pręcików to właśnie plamka żółta. Umiejscowiona na błonie barwnikowej, na siatkówce oka, odpowiada za widzenie centralne. Problem zwyrodnienia ujawnia się ok. 50 roku życia i to właśnie wiek jest głównym czynnikiem ryzyka. Mimo wszystko, zachowanie odpowiednich nawyków żywieniowych może znacznie zmniejszyć ryzyko zachorowania. Jakie składniki zasługują na największą uwagę?

Nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, otyłość czy wysoki cholesterol to obok wieku najczęściej wymieniane czynniki ryzyka zachorowania, na zwyrodnienie tkanki żółtej, zwanej inaczej AMD. Są to dolegliwości spowodowane w głównej mierze stylem życia i odpowiednimi zachowaniami żywieniowej, co potwierdza istotę dietoprofilaktyki. Zawarte w pożywieniu składniki mogą jednak pozytywnie wpływać na zdrowie. W Przypadku AMD chodzi głównie o ochronę oczu przed wolnymi rodnikami, szkodliwym promieniowaniem czy poprawą ostrości widzenia.

Oprócz diety zgodnej z zasadami prawidłowego odżywiania istotne jest wysoka podaż karotenoidów, a zwłaszcza luteiny i zeaksantyny. Ich poziom zależy od zwyczajów żywieniowych, ponieważ są to barwniki dostarczane tylko z dietą. Jako jedyne występują one w soczewce i centralnej części siatkówki, szczególnie na plamce żółtej. Im wyższa zawartość tych składników, tym większa gęstość optyczna plamki żółtej. Zalecane jest duże spożycie warzyw zielonych i pomarańczowych, głównie szpinaku, sałaty, szczypiorku, jarmużu, kapusty, natki pietruszki, czy dyni. Biodostępność luteiny w produktach zwiększa się, jeżeli zostaną poddane odpowiedniej obróbce termicznej. Poprawę funkcji wzroku zauważono również u osób spożywających także przeciwutleniacze.

Obok warzyw, istotne znaczenie mają także, działające przeciwzapalnie kwasy tłuszczowe omega-3. Dieta bogata w orzechy, ryby i oleje roślinne, zmniejszają ryzyko AMD, szczególnie u osób z niską konsumpcją kwasu linolowego. Co więcej, ze względu na to, że luteina rozpuszcza się w tłuszczach, należy w ten sposób spożywać produkty w nią obfitujące.

Dietetyczne wskazówki tego rodzaju mogą pomóc osobom starszym uchronić się przed zwyrodnieniem plami żółtej. Oprócz podaży zalecanych składników warto jednak zadbać o całokształt sposobu odżywiania, zgodnie z zasadami diety zbilansowanej. Dieta ma istotne znaczenie przez cały okres życia, dlatego odpowiednie nawyki żywieniowe działają nie tylko z korzyścią dla zdrowia, ale również smukłej sylwetki.

Sprawdź zbilansowaną dietę DietMap wraz z programem do zarządzania swoim codziennym planem żywieniowym.

31. Październik 2016

Treści zawarte w serwisie www.poradnik-pacjenta.pl mają charakter wyłącznie informacyjny i edukacyjny. W żadnym wypadku nie mogą być traktowane jako porady medyczne lub wskazówki prowadzące do leczenia na własną rękę bez konsultacji lekarskiej. Redakcja serwisu nie bierze odpowiedzialności za niewłaściwe i niezgodne z przeznaczeniem wykorzystanie zawartych tu materiałów. Misją naszego serwisu jest propagowanie świadomego podejścia do leczenia, zawsze przebiegającego pod ścisłą kontrolą lekarza.
© www.poradnik-pacjenta.pl | polityka prywatnosci | polityka cookies | reklama w serwisie | kontakt